Proruskí aktivisti útočia na budovy v mestách Horlivka a Jasinovata

14.04.2014 Celý región

Kyjev 14. apríla (TASR) - Najmenej 100 proruských aktivistov zaútočilo dnes na policajnú stanicu v meste Horlivka na východe Ukrajiny, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na očitých svedkov.

Podľa agentúry UNIAN útočníci žiadajú, aby sa im polícia podriadila. Policajti sa v budove zabarikádovali.

Ukrajinská televízia odvysielala zábery na posádky sanitiek, ktoré ošetrovali ľudí zranených pri útoku na hlavné sídlo polície v 300-tisícom meste Horlivka v Doneckej oblasti.

Prorusky naladení ľudia sa začali schádzať aj pred budovou mestskej rady v meste Jasinovata v Doneckej oblasti. Podľa miestnych médií sú odhodlaní budovy sa zmocniť útokom.

Gubernátor Doneckej oblasti Serhij Taruta informoval, že dnes začal v oblasti "platiť režim protiteroristickej operácie, ktorej cieľom je ochrana pokoja a poriadku". Vyzval obyvateľov regiónu, aby zachovali rozvahu, nedali sa vyprovokovať a nedopustili eskaláciu situácie.

Protiteroristická operácia sa začala po tom, ako vypršalo ultimátum, ktoré v nedeľu dalo ukrajinské vedenie separatistom na východe krajiny. Podľa agentúry Reuters separatisti nevyhoveli výzve zložiť zbrane, vzdať sa a opustiť obsadené vládne budovy, čo mali urobiť do dnešnej 09.00 h miestneho času (08.00 h SELČ). V prípade, že by sa požiadavke vedenia krajiny boli podriadili, vyhli by sa trestnej zodpovednosti vyplývajúcej zo svojich činov, čo avizoval aj dočasný prezident Oleksandr Turčynov.

Zo Slovjanska hlásia štyri obete na životoch

Obeťami proruských aktivistov v meste Slovjansk na východe Ukrajiny sa stali štyria ľudia, informovala agentúra UNIAN s tým, že situácia v meste je veľmi napätá. Ľudia nevychádzajú zo svojich príbytkov. Mnohé obchody v meste zostali zavreté a v školách dnes zrušili vyučovanie, informovala agentúra RIA Novosti.

O život prišli v nedeľu dvaja dôstojníci Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU), ktorí zahynuli pri streľbe na kontrolný post pri vstupe do mesta. Ďalšie dve osoby - civilistov v aute - zastrelili na ulici, dodala UNIAN s odvolaním sa na televíziu TSN.ua.

Ultimátum, ktoré dalo ukrajinské vedenie separatistom v Slovjansku na východe krajiny, dnes ráno vypršalo bez toho, aby boli zaznamenané prípady, že skladajú zbrane, vzdávajú sa a opúšťajú obsadené vládne budovy. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na očitého svedka.

V súlade s nariadením dočasného prezidenta, predsedu parlamentu Oleksandra Turčynova, tak separatisti mali urobiť do dnešnej 09.00 h miestneho času (08.00 h SELČ). V prípade, že by sa požiadavke vedenia krajiny podriadili, vyhli by sa trestnej zodpovednosti vyplývajúcej zo svojich činov.

Keďže tak neurobili, ukrajinské ozbrojené sily a tzv. silové štruktúry pristúpia na východe Ukrajiny k špeciálnej operácii, spresnila agentúra Ukrinform.

Gubernátor Doneckej oblasti Serhij Taruta vyzval dnes obyvateľov regiónu, aby zachovali rozvahu, nedali sa vyprovokovať a nedopustili eskaláciu situácie. Vyjadril presvedčenie, že násilím nie je možné riešiť žiadny problém. Informoval však, že dnes začal v oblasti "platiť režim protiteroristickej operácie, ktorej cieľom je ochrana pokoja a poriadku". Ľudí, ktorí v Slovjansku obsadili vládne budovy, označil za teroristov a vyhlásil, že "im nedovolíme, aby vládli v našej zemi".

Podľa ruskej agentúry RIA Novosti noc v Slovjansku bola napriek napätej situácii pokojná.

Pred sídlom okresnej správy polície, ktorú počas uplynulého víkendu obsadili proruskí aktivisti, pokračuje od rána míting prívržencov federalizácie Ukrajiny. Na námestí pred budovou sa zišlo niekoľko desiatok ľudí, ktorí spievajú a skandujú: "Rossija, Rossija" či "Sláva Donbasu".

Mesto lemujú vysoké barikády

Všetky tri prístupové cesty do mesta sú prehradené barikádami do výšky človeka. Na barikádach sú ruské vlajky a chránia ich hliadky domobrany. Sú tam aj pravoslávni veriaci s ikonami v rukách, ktorí sa modlia za pokoj v meste. Domobrana v autách hliadkuje aj po meste. Do Slovjanska je možné dostať sa alebo z neho odísť jedine pešo alebo vlakom.

Mítingy prívržencov federalizácie Ukrajiny sa od marca prakticky každý víkend konajú vo viacerých mestách juhu a východu Ukrajiny, najmä v Donecku, Charkove a Luhansku, pričom ich účastníci žiadajú vypísanie referenda o štatúte ich oblasti - podobného, aké sa v polovici marca konalo na Kryme a skončilo sa pripojením polostrova k subjektom Ruskej federácie.


Účastníci týchto demonštrácií neuznávajú legitímnosť gubernátorov, ktorých do funkcií vymenovala nová vláda v Kyjeve, a žiadajú federalizáciu Ukrajiny. Minulú sobotu sa protesty rozšírili do ďalších miest Doneckej oblasti - do Slovjanska, Mariupola, Jenakijeva, Kramatorska a celého radu ďalších menších miest.

Pred týždňom proruskí aktivisti v Charkove a Donecku vyhlásili nezávislé republiky. V Donecku a Luhansku si okrem toho zvolili aj tzv. ľudových gubernátorov, ktorých SBU vzápätí začala trestne stíhať pre ohrozenie územnej celistvosti a suverenity Ukrajiny.
 

Vyberte región